• Aanmaker
    Onderwerp
  • Gino Hofman
    Moderator

    Naar aanleiding van een vraag van een initiatief in Gelderland hebben wij een aantal documenten en links verzameld over de mogelijkheden van ondersteuning van bewonersinitiatieven in de energietransitie. De links en documenten zijn bedoeld voor bewonersinitiatieven die hun rol goed willen duiden, voor gemeenteambtenaren die voor goede ondersteuning willen zorgen of voor procesbegeleiders die zich willen laten inspireren door praktijkvoorbeelden.

    Onderzoek van de participatiecoalitie Op pagina 15 wordt het interessant: van eenmalige kosten bij de opstart fase (zaalhuur, reprokosten, website e.d.) tot aan projectmatige of continue vergoedingen bij heldere rol en afbakening met bijbehorende verantwoordelijkheden van een initiatief. Meestal hoort hier het vormen van een formele organisatie bij.

    Onderzoek van I&O research met een casus uit Hilversum p. 43 – Green Deal tussen coöperatie en gemeente Hilversum omdat coöperatie zich inzet voor de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen. (realiseren zonnedaken, betrekken en informeren inwoners/organisaties, hulp bij terugbrengen van energieverbruik). Voor deze inzet is jaarlijkse subsidie toegekend. Vraagstuk dat dit onderzoek oproept: zijn coöperaties nog wel burgerinitiatieven, vertegenwoordigen zij de inwoners uit een gebied?

    Op de PAW-website is veel info te vinden hierover, met ook praktijkvoorbeelden. O.a. format samenwerkingsverklaring (soort van intentieverklaring), zie link. Ook het voorbeeld van energie coöperatie Wageningen (een van de Gelderse Wijken van de Toekomst) staat hierop toegelicht.

    Onderzoek van PLATFORM 31 over de rol van kleine gemeenten in de energietransitie. Op p. 8 –gaat het over de ondersteuning die gemeenten bieden aan bewonersinitiatieven.

    In onder andere de gemeente Nijmegen worden beginnende bewonersinitiatieven ondersteund vanuit het Aanjaagfonds. Bijgaand is het collegevoorstel Aanjaagfonds Nijmegen te vinden. In deze link is ook de vastgestelde subsidie-regeling te vinden. Ook in de gemeente Arnhem wordt gewerkt met een variant van het Aanjaagfonds.

    Heb jij zelf ervaring of weet je goede voorbeelden van ondersteuning van bewonersinitiatieven, laat het weten in de reacties hieronder!

  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.