• Aanmaker
  Onderwerp
 • Yvette Detiger
  Deelnemer

  In de wijk de Zilverkamp zijn we bezig met het bedenken en uitvoeren van energiebesparende acties, maar hoe zouden we de resultaten hiervan objectief kunnen meten? Heeft een andere wijk van de toekomst hier toevallig ervaring mee of tips voor ons?
  Alvast bedankt!

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Antwoorden
  • Leen van Doorn
   Deelnemer

   Energiedata is er in overvloed, je moet ‘t alleen wel even zien te vinden. en interpreteren, want niet altijd zijn definities duidelijk. Hier twee mooie startpunten.

   Er staat veel data kant en klaar op de Regionale Klimaatmonitor die gemaakt is om ontwikkelingen te monitoren: https://klimaatmonitor.databank.nl/home – op het dashboard (menubalk bovenaan) vind je tientallen overzichten, ook op wijk/buurtniveau. Standard-rapporten, maar ook de mogelijkheid om allerlei data te selecteren, op te roepen en in diverse vormen te downloaden.

   Fijnmaziger data (tot op postcode-niveau) vind je op DEGO (Duurzame Energie in de Gebouwde Omgeving) dego.vng.nl, een faciliteit van VNG. Niet alleen energiedata, maar ook over sociale kernmerken. Maar monitoren van de ontwikkelingen lijkt er niet in te zitten. Aardig is dat als je klikt op ‘Bronnen’ onderin, dat je verwijzingen krijgt naar meer datasets en toepassingen, bijv. van CBS, Kadaster e.d.

   3
  • Petra Hofman
   Deelnemer

   Hai Yvette,

   Het Pon Telos voert elk jaar de Nationale Monitor Duurzame Gemeenten uit. Ze hebben daarin indicatoren voor energie op woning en buurtniveau. Data komen volgens mij uit open data. O.a.: elektriciteitsverbruik huishoudens (kWh, op buurtniveau), energiebehoefte woningen (kWh/m2, op woningniveau), gasverbruik huishoudens (m3, op buurtniveau). Zie: https://hetpon-telos.nl/content/uploads/2023/01/Factsheetboek-2022-Nationale-Monitor-Duurzame-Gemeenten.pdf en https://hetpon-telos.nl/portfolio/nationale-monitor-duurzame-gemeenten/. Dit zou je voor de wijken in je gemeente jaarlijks op een rijtje kunnen zetten.

   Op wijkniveau / projectniveau kun je natuurlijk ook/daarnaast fijnmaziger meten.

   Heb je hier iets aan?

   Groet!
   Petra

   1
Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.